Grand Court of New York, Order of the Amaranth - .'.

Go to content

Main menu

Membership

About Us

Question 1: Who may join the Order of Amaranth?

Answer:

All Master Masons in good standing within the Masonic Fraternity and the immedieate female relatives of at least eighteen years of age of Master Masons or deceased Master Masons who were in good standing with the fraternity at the time of their death.  The table below gives the complete list of female relatives who are eligible for membership.

  • Elgible Female Relatives Wives   Mothers

  • Daughters  Granddaughters

  • Step-daughters  Legally adopted daughters

  • Widows  Sisters

  • Half-sisters  Nieces

  • Grand nieces  Aunts

  • Great-granddaughters  Grandmothers


Question 2: How does one become a member of the Order of Amaranth?

Answer:

By completing a petition for membership, having it signed by two present members of the Order, paying the necessary petition fee and submitting it to your local Court of Amaranth for consideration.

Question 3: What happens after I submit my petition?

Answer:

Your petition will be received by the Court at its next regular meeting and an Investigating  Committee will be assigned.  The Investigating Committee will report its findings to the Court at its second meeting following the receipt of your petition.  The Court will then ballot on your request for membership.  If you are elected, the Court secretary will inform you and schedule with you a date for your initiation.  At the initition, you will receive the degree of the Order of Amaranth and become a regular member.

Question 4: What does the Investigating Committee do?

Answer:

Legally, the committee is to check the character and qualifications of the applicant for membership.  In practice, the committee is a committee of visitation.  It will meet with you and get to know you.  They will check your Masonic eligibility.  But most importantly, they will answer your questions about the Order of Amaranth and steps you are presently going through in order to become a member of the Order of Amaranth.

Question 5: Why must the Court ballot on my petition for membership?

Answer:

Like any other fraternal group, the Order of Amaranth is carefully about who they admit to membership.  We want to be sure that our members are of good morals and be a constructive and harmonize member of the Order.

Question 6: What happens at my initition?

Answer:

You will be put through the degree of the Order of Amaranth.  There is no hazing.  You will be taught beautiful and impressive lessons concerning the four principle virtues of the Order: Truth, Faith, Wisdom and Charity.  These lessons will be given within the setting of a queenly court during the period of chivalry.

Question 7: What happens after my initiation?

Answer:

Hopefully you become an active member of your court by participating in its activities and working with it for the great charitable efforts of the Order.

Question 8: How may I obtain more information about becoming a member of the Order of Amaranth?

Answer:

By asking any member of the Order that you know?

Question 9: What if I don't know a member near where I live?

Answer:

Send an e-mail message to the our Webmaster with your name, address, telephone number or e-mail address.  The Webmaster will forward your request for information to the Grand Court that has jurisdiction over area where you live.  A local member of the Order should contact you by your preferred method within a week.


 
Back to content | Back to main menu